22 Mart 2013 Cuma

KARA LAHANA SARMASI



Merhabalar,

Bugün sizlerle,  yapılışını bir yemek programında izlediğim ve yaptığım yöresel karalahana sarmasının tarifini paylaşmak istiyorum....

Bizim evde karalahana çok sevilen sebze değil, ama o kadar taze ki alıp da yapmamak elde değil...
Yöresel dedim, Tokat yöresinin  herhalde çok sevdiği bir yemektir.....

Oldukça da sağlıklı diye düşünüyorum, hemen hemen her çeşit bakliyat mevcut...
Bir de kaburga ile pişirilmesi.:) Malzemesi oldukça bol......

Malzemeler;

-300 gram dolmalık kıyma,
-Bir çay bardağı pirinç,
-Yarım çay bardağı haşlanmış nohut,(biraz ezelim)
-Yarım çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek,
-Yarım çay bardağı bulgur,
-4-5 parça kaburga,
-Maydanoz,ince kıyılmış,
-Yeşil soğan, ince kıyılmış,
-Dereotu, ince kıyılmış,
-4-5 diş sarımsak,
-Tuz, karabiber,kimyon,
-Bir yemek kaşığı biber salçası,
-Bir yemek kaşığı domates salçası,
-Bir demet karalahana,
-Bir yemek kaşığı margarin,
-İki yemek kaşığı sıvı yağ,
-Üzeri için ayrıca, ılık su ile inceltilmiş domates salçası,

Hazırlanması;

Karalahanaları biraz tuzlu suda haşlayalım. Diğer tarafta tüm malzemeleri karıştıralım.
Her bir lahana yaprağını karışımdan koyup ince ince saralım. Sarma işlemi bittikten sonra,
bir tencerenin alt kısmına kaburgaları yerleştirelim. Daha sonra üzerine sarmaları dizelim,
dizme işlemi bitince, ılık su ile sulandırılmış salçalı suyu, tuz ve biraz da margarin ilave 
ettikten sonra, üzerine cam tabak kapatıp pişirelim, Piştikten sonra sarımsaklı yoğurt ile servise hazır hale getirelim,
afiyetler olsun......
    

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Karadenizli olarak kara lahana sarmasına bayılırım.Ellerinize sağlık.banada beklerim:)

Unknown dedi ki...

Ziyaretiniz için teşekkürler, hay hay seve seve sizi de ziyaret edeceğim.<3